Κλινική Δερματολογία

/Κλινική Δερματολογία

Διάγνωση & Θεραπεία δερματικών παθήσεων Βρείτε την επιθυμητή λύση στα δερματολογικά προβλήματά σας!

Δερματοσκόπηση

Η Δερματοσκόπηση είναι μία μη-επεμβατική διαγνωστική μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές μεγέθυνσης και φωτός (πολωμένου ή μη-πολωμένου) σ’ ένα ειδικό όργανο, το δερματοσκόπιο, προκειμένου να παρατηρηθούν με λεπτομέρεια μορφολογικά χαρακτηριστικά μιας βλάβης, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Με τη μέθοδο αυτή εξετάζονται κυρίως καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες και/ή κακοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες (μελάνωμα), αλλά και άλλοι πιθανοί όγκοι του δέρματος (βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κ.ά.). Τελευταία, η χρήση της επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της δερματολογίας, όπως είναι η διάγνωση παθήσεων των τριχών (τριχοσκόπηση), καθώς και η διάγνωση λοιμωδών και φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Για τη σωστή εφαρμογή της απαιτείται σοβαρή εκπαίδευση και εμπειρία. Η ιατρός είναι κάτοχος του International Dermoscopy Diploma with distinction, του Πανεπιστημίου του Graz, της Αυστρίας.

Χαρτογράφηση σπίλων

Με τον όρο αυτό εννοούμε τη λεπτομερή φωτογραφική και δερματοσκοπική καταγραφή των σπίλων ενός ατόμου, σ’ ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα που διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό για να τις επεξεργαστεί και να τις αποθηκεύσει. Με τον τρόπο αυτό, σε επόμενους ελέγχους μπορεί να γίνει σύγκριση των εικόνων και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καινούργιες, «ύποπτες» βλάβες ή εάν έχουν αλλάξει οι ήδη υπάρχουσες. Η χαρτογράφηση, όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς -σε άτομα που έχουν ένδειξη-, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία και την ειδικότητα στην έγκαιρη διάγνωση τόσο του μελανώματος, όσο και άλλων καρκίνων του δέρματος. Το ιατρείο διαθέτει το ψηφιακό σύστημα Ecoscan, για την πραγματοποίηση της χαρτογράφησης.

Patch tests

Οι δερματίτιδες εξ επαφής (Αλλεργικές ή Ερεθιστικές) είναι πολύ διαδεδομένες. Έτσι, όταν υπάρχει υποψία αλλεργικού υπόβαθρου σε μία δερματίτιδα, είναι σωστό να διενεργούνται τα patch tests, ώστε να επιβεβαιώνεται το  υπεύθυνο αλλεργιογόνο που πιθανολογείται από το ιστορικό.

Χρησιμοποιούνται τα TRUE TESTS, τα οποία μπορούν να ελέγξουν 47 από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα με μια απλή, σύντομη και ανώδυνη διαδικασία. Στη ράχη του ασθενούς επικολλούνται 2 ταινίες οι οποίες αφαιρούνται 48 ώρες αργότερα, προκειμένου να αξιολογηθεί η αντίδραση που έχει δημιουργηθεί ως θετική, ερεθιστική ή αρνητική. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων προϋποθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία από το δερματολόγο.

Η ιατρός, εκτός από την εκπαίδευσή της στο αλλεργιολογικό τμήμα της Α’ Δερματολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., έχει παρακολουθήσει το ειδικό σεμινάριο των αλλεργικών δοκιμασιών του νοσοκομείου «Α. Συγγρός» (υπεύθυνη η καθηγήτρια κ. Κατσαρού).

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία ή κρυοχειρουργική είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή καλοήθων και προκαρκινικών βλαβών του δέρματος. Οι βλάβες καταστρέφονται με την επίδραση αζώτου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-1960C), ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα επανεπιθηλιοποιούνται. Εφαρμόζεται σε κοινές, ομαλές και πελματιαίες μυρμηγκίες, ακτινικές υπερκερατώσεις, σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις,  οξυτενή κονδυλώματα.

Η ιατρός, εκτός από την εκπαίδευση στο τμήμα κρυοθεραπείας στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ, παρακολούθησε το ειδικό σεμινάριο κρυοχειρουργικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός».

Laser CO2

Το χειρουργικό Laser CO2 χρησιμοποιείται με ή χωρίς τοπική αναισθησία για καταστροφή βλαβών, όπως οι κοινές μυρμηγκίες, τα θηλώματα (λαιμός, μασχάλες κ.ά.), οι σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις, τα ξανθελάσματα βλεφάρων, τα οξυτενή κονδυλώματα. Είναι μία μέθοδος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια στην καταστροφή της βλάβης, είναι σχετικά αναίμακτη, γιατί κάνει πολύ καλή αιμόσταση, και τις περισσότερες φορές δεν αφήνει «σημάδια» μετεπεμβατικά.

Λήψη βιοψίας

Στο ιατρείο μπορεί να πραγματοποιηθεί, όπου κρίνεται απαραίτητο, λήψη ιστοτεμαχίου δέρματος από κάποια βλάβη ή/και η χειρουργική αφαίρεση -ανάλογα με το είδος, τη θέση και το μέγεθος της βλάβης-, και η αποστολή της για ιστοπαθολογική εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κλινική διάγνωση της νόσου.

Η ιατρός έχει την επιπλέον εμπειρία των 3 χρόνων χειρουργικής ειδικότητας κατά την εκπαίδευσή της.

Botox

Το Botox ή αλλιώς Βοτουλινική Τοξίνη Α είναι μία επεξεργασμένη πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα τόσο για ιατρικούς λόγους (ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμος, υπεριδρωσία), όσο και για αισθητικούς λόγους (εξάλειψη ρυτίδων έκφρασης κ.ά.).

Η εφίδρωση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις οι ασθενείς ιδρώνουν υπερβολικά, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα, και οι συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπισης (αντιιδρωτικές κρέμες, σπρέι) δεν επαρκούν. Αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η χρήση του Botox σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις υπεριδρωσίας είναι εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), γιατί μειώνει την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα χωρίς να αναστέλλεται πλήρως η φυσιολογική εφίδρωση.

Η εφαρμογή γίνεται με πολύ λεπτή βελόνα (ινσουλίνης), μέσω της οποίας εγχύεται μικρή ποσότητα από το φάρμακο στο δέρμα της πάσχουσας περιοχής. Η διάρκεια της διαδικασίας ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή που εφαρμόζεται, από 10΄-30΄, ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 6-9 μήνες ανάλογα με την περίπτωση.

ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΗ-ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ (PATCH TESTS)

ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΛΑΒΩΝ ΜΕ LASER CO2

ΛΗΨΗ ΒΙΟΨΙΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΛΑΒΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ BOTOX

Καλέστε, τώρα, για την εξατομικευμένη ενημέρωσή σας!

Brands